《我是一隻小小鳥飛行遊記》創作大賽 | WWF Hong Kong

《我是一隻小小鳥飛行遊記》創作大賽

《我是一隻小小鳥飛行遊記》
                                             創作大賽比賽結果公佈!

《我是一隻小小鳥飛行遊記》創作大賽經已順利完畢,好高興得到大家踴躍支持!
恭喜以下得獎者,你將會得到專人通知有關得獎詳情。
約定大家,11月3至4日到時見!

冠軍得主
黃曉瞳

亞軍得主
李天欣

季軍得主
譚慧玲

反嘴鷸

反嘴鷸
目標清晣最緊要
嘴巴向上翹一翹,食嘢唔怕嘴超超。反嘴鷸嘅嘴尖幼修長仲要向上彎,咁佢點樣食嘢呢?其實睇真啲,只要佢垂低頭,彎彎嘅嘴尖就可以貼近泥面,只要輕輕一挑,就可以將小魚蝦、螺貝、蟲蟲等放入口中。
*小tips分享:反嘴鷸最愛企喺潮間一帶泥灘或淺水基圍覓食

針尾鴨

針尾鴨
百厭雀仔潛落水
「倒掛金鉤」未必時時有得見,但「倒吊鴨」就有機會喺米埔后海灣見到。外形標緻嘅針尾鴨,頸長尾尖,輪廓修長,最愛喺淺水地帶進食水生植物同無脊椎生物。佢哋進食時會將頭潛入水,屁股朝天,變成一隻「倒吊鴨」,認真調皮。
*小tips分享:咪睇佢哋只有三四罐汽水咁大,由俄羅斯西伯利亞遷徙到香港都淨係用咗14日咋,最高飛行速度仲高達每小時100公里

黑臉琵鷺

© Wayne Wu
黑臉琵鷺
© Wayne Wu
都想扮靚靚
最危險嘅地方,都可以係繁殖嘅好地方!個嘴好似琵琶一樣嘅黑臉琵鷺,就住喺北韓同南韓交界嘅非軍事區,認真有霸氣呀!呢班霸氣雀仔雀女,仲好鍾意一齊集體活動,互相幫大家打理羽毛,幾時都以最佳狀態示人。話時話,黑臉琵鷺係全球瀕危品種呢!
*小tips分享:黑臉琵鷺每年就係由千里以外嘅非軍事區飛嚟香港過冬,但佢哋中途竟然可以不眠不休

黑尾塍鷸

© John and Jemi Holmes
黑尾塍鷸
© John and Jemi Holmes
最愛偏食
偏食,唔係小朋友先有,原來雀仔都有架!黑尾塍鷸唔食魚,但水生同陸生嘅昆蟲、甲殼類,甚至軟體類嘅佢哋通通都食,喺米埔泥灘就有機會見到喇!雖然佢哋分布廣泛,越冬種群遍布歐洲、非洲、中東、澳洲同新西蘭,但佢哋嘅數量已開始有下降趨勢,亦因此成為全球的近危物種。
*小tips分享:嚟到米埔,讀到黑尾之後就唔識讀?有邊讀邊又唔啱?記住喇,「塍鷸」讀音係「成核」

鸕鷀

鸕鷀
漁夫好幫手
有頭髮嘅又點止得人類呢?英俊有型嘅鸕鷀,身高77-94厘米,但佢哋同人類嘅價值觀唔同,白色唔代表蒼老而係不羈,所以繁殖嘅時候頭頸位置有白色羽毛,呢個look再配襯佢黃色嘅嘴角同藍綠色眼睛,係咪吸引死人呢?唔知今年係米埔會見到咩色嘅呢?
*小tips分享:原來,鸕鷀係捕魚高手,至今仲會喺日本同中國內地幫漁夫手捉魚!